17 Nisan 2014 Perşembe

ALDIĞIMIZ DONDURULMUŞ ÜRÜNLER GERÇEKTEN TAZE Mİ?

Evet aslında bu soruyu cevaplamak oldukça güç.Dondurulmuş bir balığın taze olup olmadığını anlayabilmeniz için yemekten başka çareniz yok.Eğer gözünüzü hastanede açarsanız bilin ki o balık bayattı.Çağımıza damga vuran nanoteknolojinin gıda paketlemede nasıl bir devrim yarattığından bahsedeceğiz bugün...
Nanoteknoloji sayesinde gıdaların üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süre an be an takip edilebilmekte ve herhangi bir sorunda erkenden fark edilebilmektedir.Bu uygulamaya Akıllı Paketleme denilmektedir.

Şimdi kısaca 'indikatörler' alt başlığını inceleyelim:

1.Sızıntı indikatörleri:Bu indikatörler paket içindeki gaz varlığı ve bu gazların değişimi hakkında bilgi verir, kimyasal tepkimelere bağlı olarak renk değiştirirler.Oksijen ve karbondioksit olmak üzere 2 çeşit sızıntı indikatörü vardır.Aşağıda Ageless-Eye marka O2 sızıntı indikatörünü görüyoruz;


Paket içerisindeki oksijen miktarı arttıkça paket üzerindeki bu etiket pembe renkten maviye dönmektedir.Yani mavi renkli etiketli ambalajlı ürünleri almamakta fayda var.

2.Tazelik indikatörleri:Gıdaların depolanması sırasında gerekli koşulların ihlali ve mikrobiyal bozulmalar neticesinde meydana gelen metabolitlerin (CO2, SO2, NH3, aminler, H2S, organik asitler, etanol, toksin veya enzim) ve değişen gaz konsantrasyonlarının tespiti esasına göre çalışan sistemlerdir
Bazı tazelik indikatörlerini çalışma prensiplerine göre sınıflandırdığımızda bunlar; 
a. pH değişimine duyarlı tazelik indikatörleri, 
b. Uçucu azot bileşiklerine duyarlı tazelik indikatörleri, 
c. Hidrojen sülfite duyarlı tazelik indikatörleri ve 
d. Çeşitli mikrobiyel metabolitlere duyarlı tazelik indikatörleridir


Yan tarafta pH indikatörüne örnek olarak It's Fresh marka etiketi görüyoruz.Balık ve et paketlerinde bulunan bu etiket gıdadan çeşitli gazlar çıktığında renk değiştirir.Eğer ürün tazeliğini kaybetmişse renk kırmızıdan sarıya döner.
Aşağıda da zaman-sıcaklık indikatörlerini görüyoruz.OnVu marka indikatörde zaman ve sıcaklığa bağlı olarak renk koyu maviden açık maviye doğru ilerlemektedir.Örneğin bu tavuğun 1 *C derecedeki tazelik ömrü ile 20*C'deki ömrü farklıdır.Burada unutulmaması gereken nokta ise başlangıçta 20 *C derecede olan bu tavuğu tekar 1*C aldığımızda tazelik süresini uzatamayız.


Bu yazıda kısaca Akıllı Ambalajlama'dan bahsetmeye çalıştık.İlerleyen nanoteknoloji sayesinde yediğimiz ürünlerin kalitesi gün geçtikçe daha da artacaktır.

Akıllı Ambalajlama hakkında daha geniş çaplı inceleme isteyenler aşağıdaki kaynakçadan faydalanabilir:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder