1 Nisan 2014 Salı

KURŞUN ZEHİRLENMESİ


    
Kurşunun kolay işlenebilen, yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327. 5 °C) nedeniyle iş yaşamında çok yaygın olarak kullanılır. Kurşun, hava, su ve toprak yoluyla, solunumla ve besinlere karışarak biyolojik sistemlere giren son derece zehirleyici özelliklere sahip bir metaldir. Özellikle 80li ve 90lı yıllarda egzost gazlarından kurşun çevreye yayılır.


Peki, kurşun bizi nasıl zehirler?      


         Çevreye, özellikle bitkiler üzerine yayılan kurşun hayvani besinlerle vücudumuza geçer. Bu besinlerdeki kurşun kandaki hemoglobini etkiler. Hemoglobinin tam ortasında demir bulunur ve akciğerlerden bağladığı oksijeni vücudumuza dağıtır. Kurşun bu demirle yer değiştirir ve ne yazık ki kurşunun oksijen bağlama özelliği yoktur. Bunun sebebi de kurşunun indirgenme özelliği olmamasındandır. Akciğerlere giden kurşunlu hemoglobin eli boş bir şekilde geri döner. Kandaki kurşun sayısı arttıkça vücut gittikçe oksijensiz kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder