20 Nisan 2014 Pazar

İLAÇLARI NEDEN SAATİNDE ALMALIYIZ?

Hepimizin bildiği gibi her ilacın kullanma metodu vardır; 12 saatte bir, 8 saatte bir, aç karna, tok karna vb.
Eminim ki çok hastaysanız 12 saatte bir olan ilacı 6 saatte bir almışsınızdır.Veya da zaten iyileştim deyip gününden önce kesmişsinizdir.Peki bunlar işe yarar mı?



Öncelikle ilaçlardaki bu saat aralığını belirleyen kandaki aktiflik değerleridir.Örnek verecek olursak, 12 saatte bir alınması gereken bir ilacın kandaki aktiflik süresi 12 saattir.12 saat sonunda bu aktiflik değeri düşmeye başlayacaktır.
Şimdi tek tek olası durumları inceleyelim;
  1. 12 değil de 15 saat sonra ilacı alırsak:Alınması gereken 3 saatlik arada ilacın aktifliği düştüğünden ilacı aldığınızda önce eski değere ulaşacaktır.Yani kısacası zaman kaybı ve iyileşmeniz gecikecektir.Daha da kötüsü bu 3 saatlik arada hastalık yapan canlılar ilaca karşı bağışıklık kazanabilir ve artık o ilacın size bir faydası olmaz.
  2. 12 değil de 6 saatte bir alırsak: Değişen hiçbir şey olmayacaktır.İlacın kandaki max. aktiflik düzeyi sabittir ve bu değer hiçbir şekilde artmaz.Kısacası ilaç 12 saat sonra yine etkisini kaybetmeye başlayacaktır.Kötü olan taraf, yan etkileri ortaya çıkarma ihtimalini arttırmış olursunuz.
  3. Doktor 1 hafta kullanın dedi ama ben 3. günde iyileştim ve ilacı bıraktım: Tam olarak iyileşmeme ihtimaliniz yüksek aslında.1.maddede olduğu gibi tam öldürülemeyen mikroorganizmalar ilaca karşı bağışıklık kazanır ve başka bir ilaç kullanmak zorunda kalırsınız.

Özetlersek, hem erkenden iyileşmek için hem de yan etkilerden korunmak için ilaçları denildiği gibi kullanmakta fayda var.Zaman ve sağlık, ikisi de kıymetli şeyler ne de olsa...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder