13 Nisan 2014 Pazar

SAF ELMAS vs SENTETİK ELMAS, İYİ OLAN KAZANSIN!


Elmas, Karbon (C) elementinin allotroplarından biridir.
Aynı maddenin değişik kristal biçimlerine allotrop denir.Karbonun bilenen 4 tane allotropu vardır;





a.)Elmas

b.)Grafit


c.)Altıgen Elmas


d,e,f.)Fullerenler


g.)Amorf Karbon


f.)Nano tüp



Elması değerli kılan tüm özellikleri, oluşumu sırasında ortaya çıkan şartlardır. Doğal elmasın oluşumu için olağanüstü koşullar, yani aşırı yüksek sıcaklık(2500 *C) ve basınç (10.000 atm) gerekir. Elmasın özellikleri, bütünüyle birbirine kenetlenmiş dörtyüzlü karbon atomlarının oluşturduğu kristal yapısından kaynaklanır(şekil-a); bu atomların her biri, en yakın dört komşusuna ortaklaşa bağlanmıştır. Karbon-karbon bağının olağanüstü dayanıklılığı ve ortaklaşa bağlarla kenetlenmiş yapısı, elmasın sert ve eylemsiz olmasını sağlayan nedenlerdir.

Yalnız doğal elmastaki karbonlar birbiriyle rastgele bağlanarak dörtyüzlü oluştururken, sentetik elmaslar yapay yolla oluşturulduğu için tam bir düzgün dörtyüzlü yapılar oluşturur.Aslında elmasa değer biçen insanoğludur ve onu böyle değerli kılan ise ekstremum koşullarda doğal koşullarda oluşmasıdır.Molekül düzeni olarak sentetik elmasların daha önde olduğunu söyleyebiliriz.

Bizce iyi bir mücadele oldu, her ne kadar doğal koşulları yarışta saf elması öne çıkarsa da yapay elması da yabana atmamak lazım.Bu arada önemle belirtelim, yapay ve saf elmas gözle ayırt edilemez o yüzden gerçekten işinin ehli kişlere güvenin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder